Garantovať status quo menšinám nie je proslovenské

05.03.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) považuje deklarovanie status quo v menšinovej oblasti za protislovenskú chybu vládnutia strany Smer-SD. SNS týmto reaguje na vyhlásenia premiéra Roberta Fica v denníku Új Szó vychádzajúcom v maďarčine.

Podľa SNS najväčšou chybou Slovákov i predstaviteľov národnostných menšín je, že preceňujú vyhlásenie premiéra Róberta Fica na adresu menšín, ktoré odznelo na pôde Matice slovenskej 26. februára. Slovákom na juhu takýto rozpor slov - ktoré premiér už aj tak koriguje - a následných činov v ničom nepomôže. Na druhej strane menšiny zbytočne naštartuje na ďalší tlak na ústupky slovenskej vlády. SNS preto považuje deklarovanie status quo v menšinovej oblasti za protislovenskú chybu vlády.

Národniari vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby vláda zákon o používaní jazykov menšín a zákon o štátnom jazyku vrátila na pôvodný stav pred deformujúcimi novelizáciami za vlády Ivety Radičovej. Ak sa strom pozná podľa ovocia a premiér potrebuje Slovákom dokazovať vlastenectvo svojho vládnutia, nepotrebuje to robiť slovami, ale činmi, keďže na nápravu legislatívnych noriem diskriminujúcich Slovákov má dostatok poslancov. Podľa SNS menšiny musia okrem svojich práv rešpektovať aj svoje povinnosti, lojálnosť k štátu a akceptovať fakt, že Slovenská republika vznikla na základe sebaurčovacieho práva slovenského národa.

Rafael Rafaj
Prvý podpredseda SNS
 

Vyberte región